Setmana Cultural - Jazz - Homenatge a Bill Evans

El dissabte a les 23h gaudirem d'una vetllada de jazz al Saló Parroquial on intentarem retre un homenatge a aquest fantàstic creador i a la seua música.

Bill Evans va nàixer en Plainfield (New Jersey) el 16 d'agost del 1929. Des del punt de vista de la tècnica pura és, possiblement, un dels dos o tres pianistes més dotats en la història del jazz.

La seua carrera va començar el 1954, una vegada complit el servici militar en orquestres de ball com les d'Herbie Fields i Jerry Wald, acompanyant foscos cantants o formant part de la banda de Tony Scott. El guitarrista Mundell Lowe va contribuir notablement a reactivar la seua carrera quan el va contractar per al seu grup després d'haver-lo escoltat en New Orleans, on Evans havia cursat estudis superiors de música.

El 1959, va gravar per primera vegada al seu nom baix el premonitori títol de "New Jazz Conceptions", un àlbum que deixava veure el que vindria després. El seu llegat per a la posteritat jazzística va arribar al formar la col·laboració musical amb el bateria Paul Motian i el contrabaixista, Scott LaFaro.

En poc menys de dos anys (desembre de 1959-juny de 1961) aquesta aliança va revolucionar el concepte de trio de piano, al proposar l'abandó del vell esquema d'acompanyants enfront del solista principal i substituir-ho per un diàleg a tres amb veus perfectament complementàries.

Quan Bill Evans va morir el 15 de setembre de 1980 d'una insuficiència hepàtica a conseqüència de la seua addicció a les drogues, tenia 51 anys i portava mes de vint entre l'elit del seu instrument. El "poeta del piano”, com el va definir l'escriptor Gen Less, va mantindre incòlume el seu estil líric i la seua sensibilitat fins als seus últims dies.

(text tret de www.apoloybaco.com)

MÚSICS:

Luis Ramos: Piano

Diego de Lera: Contrabaix

Juan Lizaso: Bateria